Ο Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Με ένα εντυπωσιακό ολόγραμμα που θα παρουσιάζει άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, καθώς και touchscreen, οθόνες υπολογιστών και άλλα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα θα ξετυλιχθεί το νήμα της ζωής και του θανάτου του Ελληνα επαναστάτη στο Βελιγράδι. Υστερα από ένα μεγάλο έργο αναστήλωσης, ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα του στο κοινό ο Πύργος Νεμπόισα στη σερβική πρωτεύουσα, τόπος μαρτυρίου του Ρήγα, για να φιλοξενήσει μία έκθεση που οργανώνεται εκεί με ελληνική συνεργασία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης και του Πύργου Νεμπόισα αναμένεται να γίνουν αρχές Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότατα από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και τον Ελληνα ομόλογό του, Κάρολο Παπούλια. Η ηλεκτρονική έκθεση για τον Ρήγα Φεραίο, που φυλακίστηκε και σκοτώθηκε στον Πύργο, θα φιλοξενείται μόνιμα στον πρώτο όροφο. Κεντρικό έκθεμα θα είναι φυσικά η Χάρτα του Ρήγα, που θα παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο στους επισκέπτες. Στους υπόλοιπους τρεις ορόφους του μνημείου θα παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία του Βελιγραδίου και τους αγώνες των Σέρβων για ελευθερία αλλά και τους αγώνες άλλων βαλκανικών λαών.
Το σχέδιο των εκθέσεων προετοιμάστηκε από ομάδα ειδικών της Σερβίας σε συνεργασία με Ελληνες επιστήμονες.
Μετά από συνεργασία με τη σερβική πλευρά και με τη Βουλή των Ελλήνων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, υπέβαλε στο δήμο Βελιγραδίου πρόταση για την ανάδειξη και αναβίωση του Πύργου Νεμπόισα, προϋπολογισμού που φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Το συμφωνητικό του έργου υπεγράφη το 2007 και οι εργασίες άρχισαν το 2009. Από ελληνικής πλευράς η χρηματοδότηση δόθηκε μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid).
Ο Πύργος Νεμπόισα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ούγγρους πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού πύργου του 1ου μ.Χ. αιώνα. Αργότερα, πέρασε στα χέρια των Αυστριακών, οι οποίοι εξαιτίας της θέσης του, στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, τον εξόπλισαν με κανόνια για να αποτρέψουν επιθέσεις του οθωμανικού στόλου. Στο γεγονός ότι βρισκόταν έξω από τα τείχη του Βελιγραδίου οφείλεται και η ονομασία «Νεμπόισα» που στη σερβική σημαίνει άφοβος. Το 1739, όταν το Βελιγράδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ο Πύργος μετατράπηκε σε φυλακή, χώρο βασανιστηρίων και μαρτυρίου όσων προσπαθούσαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό. Το Νοέμβριο του 1797 οι αυστριακές αρχές συνέλαβαν τον Ρήγα στην Τεργέστη και μαζί με άλλους εφτά συντρόφους του τον παρέδωσαν στον πασά του Βελιγραδίου, ο οποίος, αφού τους κράτησε για εφτά μήνες φυλακισμένους στον πύργο Νεμπόισα, διέταξε, τον Ιούνιο του 1798, να τους στραγγαλίσουν και να τους πετάξουν στον Δούναβη.
Σημειωση,  Κι' ενω  ολοι  ασχολουνται   με  την   Νεοιδρηθεισα  Εδρα  Ιστοριας  του  ΣΚΑΙ  ουδεις  μπηκε  στον κοπο  να  εμημερωσει  για  τα παραπανω.
Βεβαια  δυσκολη  εποχη  και  ο Ρηγας  για μια ακομη  φορα  επικινδυνος!!!!!!!!!!!